Παρόλο που παίζουν σημαντικό ρόλο στη εξωτερική μας εμφάνιση αλλά και στην αντίληψη που έχουμε εμείς οι ίδιες για την εικόνα μας, η γήρανση των μαλλιών -σε αντίθεση με τη γήρανση του δέρματος- σχετικά πρόσφατα τράβηξε το ενδιαφέρον της έρευνας. Και βέβαια, δεν εννοούμε μόνο τα γκρίζα ή λευκά μαλλιά αλλά και τις αλλαγές στη σύσταση και τον κύκλο ζωής της τρίχας. Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα μαλλιά χάνουν σταδιακά το χρώμα τους καθώς η παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα που βρίσκονται στους θύλακες της τρίχας μειώνεται. Το γκριζάρισμα αρχίζει συχνά στη δεκαετία των 30 και καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας- γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στο πότε θα ασπρίσουν τα μαλλιά μας. Το άγχος, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη βιταμίνης Β12, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και γενικά όσα προκαλούν οξειδωτικό στρες, μπορεί επίσης να κρύβονται πίσω από την πρόωρη γήρανση των μαλλιών.
Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια του χρώματος. Οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση επηρεάζουν και τα μαλλιά. Ας δούμε πώς.
Πυκνότητα. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν σημαντικά χαμηλότερη πυκνότητα μαλλιών, μικρότερη διάμετρο τρίχας και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τριχοφυΐας σε σχέση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Υφή. Επίσης, οι μεταβολές των λιπιδίων που σχετίζονται με την ηλικία -μείωση των ceramides και των λιπαρών οξέων της τρίχας- επηρεάζουν την λιπαρότητα των μαλλιών, τη λάμψη τους και την απαλότητά τους. Παράλληλα, αρχίζει να μειώνεται η ποσότητα του παραγόμενου σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού μέρους του κεφαλιού, καθώς και της κερατίνης, του βασικού συστατικού της δομής της τρίχας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα μαλλιά να γίνονται ξηρά, λεπτά, εύθραυστα, χωρίς λάμψη.
Το περιβάλλον κι εμείς. Οι βιολογικοί παράγοντες δεν είναι οι μόνοι που καθορίζουν την ποιότητα των μαλλιών μας, όσο μεγαλώνουμε. Η τρίχα που θα βγει από τον θύλακα και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, υφίσταται κάποιο βαθμό εκφύλισης που συνδέεται με τους βλαπτικούς παράγοντες από το περιβάλλον και τον τρόπο φροντίδας και καλλυντικής περιποίησης που εφαρμόζουμε. Τα γκρίζα μαλλιά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένη ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες και στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR). Η ακτινοβολία UVB είναι υπεύθυνη για την απώλεια των πρωτεϊνών των τριχών, ιδιαίτερα της κερατίνης, και η ακτινοβολία UVA είναι υπεύθυνη για τις αλλαγές του χρώματος των μαλλιών.
Tip: Δεν θα πρέπει να αποδίδουμε στην εμμηνόπαυση κάθε αλλαγή που παρατηρούμε στα μαλλιά μας, αλλά κάνουμε τακτικά τον ιατρικό έλεγχο για να αποκλείσουμε άλλες αιτίες, όπως π.χ. αναιμία, έλλειψη σιδήρου, έλλειψη βιταμίνης Β12 κλπ.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περιορίσουμε ή και να απομακρύνουμε τα σημάδια της γήρανσης από τα μαλλιά μας.
– Φροντίζουμε τη διατροφή και τον ύπνο μας και προσπαθούμε να περιορίσουμε το στρες από την καθημερινότητά μας.
– Αποφεύγουμε το υπερβολικό styling, τις πρέσες φορμαρίσματος, τα θερμαινόμενα ρόλεϊ και όλα όσα αφαιρούν από την τρίχα πολύτιμη υγρασία, κάνοντάς την περισσότερο εύθραυστη.
– Επιλέγουμε τα σωστά προϊόντα περιποίησης.
Η ODEIA eco cosmetics διαθέτει το κατάλληλο σαμπουάν που σέβεται τις ιδιαιτερότητες της «ώριμης» τρίχας και καλύπτει αποτελεσματικά τις αυξημένες ανάγκες της. Το Nourishing Shampoo, με μήλο και σταφύλι, επανορθώνει τα ξηρά και κατεστραμμένα, από τις βαφές και το πιστολάκι, μαλλιά. Κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά, πιο δυνατά και απαλά στο άγγιγμα, ενώ παράλληλα εμποδίζει τη δημιουργία ψαλίδας και το σπάσιμο της τρίχας. Δρα αποτελεσματικά και κατά των σημαδιών γήρανσης της τρίχας: ενυδατώνει, ενισχύει τον όγκο, επαναφέρει τη λάμψη, βελτιώνει την υφή της και συμβάλλει στη μείωση σπασίματος.
Tip: Μην παραλείψετε να ολοκληρώσετε τη φροντίδα με λίγες σταγόνες από το Dry Oi Perfect Shine.
Leave A Comment